"We hadden het allemaal prima voor elkaar, maar toen kwam ik thuis op de bank te zitten."

Dat geldproblemen ook bij werkende mensen voorkomen, is de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Inkomens stijgen amper, terwijl de kosten voor levensonderhoud en vaste lasten maar blijven stijgen. Karin en haar man zijn een voorbeeld hiervan: toen Karin haar baan verloor en in de WW belandde, kwamen zij en haar man in financiële problemen.

“We hadden het allemaal prima voor elkaar. Werkten allebei, hadden een huis gekocht dat we samen goed konden betalen en gingen minstens drie keer per jaar op vakantie.”, vertelt Karin. “Toen ons zoontje geboren werd, kon ik dan ook prima een dag minder gaan werken. Dan hoefde hij maar drie dagen naar de opvang en meer wilden we ook niet. Maar in 2011 ging het bedrijf waar ik werkte failliet en kwam ik op straat te staan. In die crisisjaren kwam ik niet snel aan een baan. Zeker niet toen ik ook nog chronisch ziek werd.”

"We dichtten het ene gat met het andere en kwamen flink in de rode cijfers terecht."

“We wilden voor onze omgeving niet onder doen en niet laten merken dat we het moeilijk hadden. Dus we bleven uit eten gaan, vakanties boeken en mooie spulletjes kopen voor onze zoon. We dichtten het ene gat met het andere en kwamen flink in de rode cijfers terecht. De paniek sloeg echt toe toen er beslagleggingen kwamen.”

“Mijn vader wilde ons helpen door ons geld te lenen om de opgelopen schulden te kunnen afbetalen, maar dat was eigenlijk het begin van nog grotere problemen. Hij was namelijk bang dat we niet terug zouden betalen en nam onze bankpassen in. We mochten een keer per week geld pinnen om boodschappen van te doen, maar daardoor hadden we helemaal geen overzicht meer op wat er in en uit ging. Zo ging het van kwaad tot erger en zijn we uiteindelijk, dankzij hulp van Humanitas, bij de schuldhulpverlening terecht gekomen. Ze hebben bij de Schuldhulpverlening gezorgd dat we betalingsregelingen kregen en gezorgd dat een deel van onze schulden zelfs werd kwijtgescholden. Nu hebben we alles weer onder controle en zijn onze schulden afbetaald. Onze leefstijl hebben we aangepast, we zijn met budgetten gaan werken en hebben zelfs ruimte om te sparen. We hebben gemerkt dat geluk niet zit in vakanties en dure spullen. We genieten er nu erg van als we een extraatje hebben en iets leuks kunnen doen met ons gezin, of een aankoop kunnen doen die we echt graag willen.”

De stap om professionele hulp in te roepen was groot, maar achteraf zien Karin en haar man wel in dat de problemen minder hoog opgelopen zouden zijn als ze dat eerder hadden gedaan: “Voor hetzelfde geld waren we dan helemaal niet bij de schuldhulpverlening terechtgekomen en hadden we ook veel minder slapeloze nachten gehad!” besluit Karin.